sunnuntai 26. syyskuuta 2010

Haave

Lueskelin lauantaiehtoon ratoksi tuoreimman liberon (3/10) [ vinoilua: Sosiaaliporno on käsitteenä kyseenalainen, se pitäisi poistaa sanakirjoista.] ja toden totta: Olin laskea vaippoihini! (eeh-he-he)

Julkaisussa kun porauduttiin syvälle kapitalismin kriisin sykkiviin ytimiin (ekonomisessa ja ekologisessa mielessä), muiden artikkeleiden myötäsuristessa herhiläisinä olennaisen ympärillä. Rahasta annettiin infoa ja lukija saattoi todentotta oppia uusia seikkoja halveksimansa ilmiön yksityiskohdista. Yhteiskunnallinen pommi .
Tätä lisää!



Tämä artikkeli kumpuaa kuitenkin blogin (muttei bloggarin) kotikontujen tienoita tervehtien. Lappia kun ollaan sen löytämisestä asti yritetty valjastaa milloin minkä/kunkin käyttöön, siinä usein onneksi onnistumatta.
Turkiksia (ennenmuinoin), energia-altaita, matkailuteollisuutta, mitä tahansa mikä jättää Lapin liiton porhoista muistoksi betonipeniksen männikön helmaan.
Nykyiset projektit lähentelevät jo suuruuden hulluutta: Ydinvoimaloita, malmikaivoksia, siis soidentäydeltä paskaa, ellei soita ehditä upottaa uuden tekojärven alle ja tuhota jälleen pala alkuperäisintä luontoa. Huvittavinta näissä pohjoisen talouden piristysruiskeissa on etteivät ne hyödytä millään tavoin paikallista väkeä. Hankkeet työllistävät yksinomaan ulkomaalaisia, samoin myös raha pakenee työntekijöiden muassa jonnekin rajojemme ulkopuolelle. Lappalaisten kiusaksi jää vain jäte.







Vaikka Lokan ja Porttipahdan tekojärvien myötä on tuhottu valtaosa sompion erämaasta (vauriot ovat peruuttamattomia, toisaalla ne voidaan vielä estää) ei peli ole vielä menetetty. Luin että paikalliset kalastajat ovat kiusaantuneet särkikannan tolkuttomasta kannasta joka syö elintilaa jaloimmilta kaloilta. Sitä pyydetään pois ja haudataan maahan (!)
On totta, että myös eteläisemmässä suomessa vesien rehevöityminen on hyödyttänyt vain tätä vesiemme mätirosvoa, joka ei itseasiassa edes ole roskakala!

Nämäkin kalat ovat jaloja ja itse pyydettyjä!
Purkitettuna särjestä tulee nimittäin erinomaisen maukas (marinaadilla on asiaan olennainen vaikutus), sitä ei suotta sanota savon sardiiniksi. Riittävän pitkä kuumennus uunissa pehmentää ruodot syömäkelpoisiksi ja häivyttää järven maun ja tappaa toksiinit. Olen itse syönyt purkkisärkeä ja se totisesti vetää vertoja atlantilta hamutulle sillille, trooppisilta vesiltä rosvotulle tonnikalalle sekä "kotoperäiselle" kirjolohelle, jonka on kilon kasvaakseen syötävä kaksi kiloa luonnon kalaa.
Kaikenlisäksi kalojen maustaminen on suomessa vielä tuntematon alue. Sillä voidaan siis vielä suorittaa merkittäviä urotekoja. Ensin on tapettava vain paha maine. Amerikan vankiloissakin jokatorstaista hummerikeittoa pidettiin aikoinaan ihmisarvoa alentavana ruokalajina. Nykyään vastaavanlaisia herkkuja tuskin tarjoillaan kenellekkään ilmaiseksi.



Joku, jolla on parantumaton himo yrittämiseen (pyrkyröintiin), voisi siis palvelujen tuottamisen (turhien halujen kasvatus [virtuaalisetkin imevät jostain virtansa]) sijasta tehdä luonnolle palveluksen, brändittää särjen ja panna alulle purkitusteollisuuden parantavan puksutuksen. Tässä pitäisi tietenkin unohtaa jokapojan haaveet maailman valloituksesta ja nimensä ikuistamisesta maailmanhistoriaan (ihanan fasistista!), koska sellainenhan imisi järvemme (tai tuottaisi lisää tekoaltaita) tyhjiksi (rehukalallakin on sijansa ekosysteemissä).
Meinaan, jos kävisi niin hassusti että tonnikala, sardiini ja kaikki se ulkokala joka on tekemässä atlantista kalattoman altaan, poistuisi kauppojen hyllyiltä,voitaisiin puhua jo todellisesta uroteosta. Kaikenlisäksi "roska"kala olisi todennäköisesti opiskelibudjettiystävällistä ravintoa.  Se vain pitäisi saada myymään.
Kitsaita lappalaisia nyt tuskin koskaan saadaan ymmärtämään hyvän päälle, mutta heidät on mahdollista työllistää.

kalastajan vaimon haave


Tietenkin jos asioita ei teetetä, ne voidaan tehdä itse, mutta ihmisten kalastuttaminen kuulostaa (pahaenteiseltä) verrattuna puoli-ilmaisen ravinnon purkitukseen. Niin kauan kuin mitään ei tapahdu, kyseessä on tietenkin pelkkä kehityskelpoinen haave.

(Jotta artikkeli olisi täydellinen, voisi lopuun liittää reseptin miten purkkikalaa voi valmistaa kotona, tällaisia löytyy kuitenkin selailemalla oikeilla hakusanoilla vaivattomasti pitkin foorumeja) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti