torstai 14. lokakuuta 2010

I want a hairy little..

Jos minä asuisin Helsingissä tai olisin edes hiukan rahakkaampi kuin olen, kävisin paraikaa vietettävillä Klezmer-festivaaleilla, sillä kyseessä on kerrassaan erinomainen musiikin laji.

Klezmer, Laika, Mihemmed, Gogol Bordello, Asa, Turbofolk tms. Kaikki orientaalia riehaa luova musiikki kumpuaa tenhonsa samankaltaisista sävelasteikoista. Se ei kuitenkaan tarkoita että kaikki itämainen musiikki kumpuaisi Klezmeristä, kuten muuan ylen toimittaja aamupalaillessani radioitse väitti.

Vaikka juutalaiset ovat, hiuksien ja kultahampaiden lisäksi, tuoneet maailmaan valtavasti kaikenlaista tietotaitoa, ovat he myös olleet eteviä imemään muilta kansoilta vaikutteita omiin nimiinsä. Raamatussa on paljon egyptiläistä, mesopotomialaista ja kaikenlaisen kaanaalaista tavaraa mixattuna monoteistiseen muotoon joka on saanut päällensä vielä Zarathustralaisen silauksen.

Vertaus orientaalimusiikin klezmerperäisyydestä on yhtä tosi kuin se, että me kaikki polveudumme Aatamista ja Eevasta, tai Aabrahamista ja Saarasta, Iisakista Rebekasta.

Ylipäätään jo Juutalaisten omatkin sukujuuret ovat varsin epäselviä. On jopa epäilty että käsitys diasporasta olisi pelkkää Sionistista propagandaa, että Juutalaiset olisivatkin Berbereitä sun muita rooman asukkeja alkuperäisten heprealaisten käännyttyä Islamiin jo ajat sitten.


Miten vain, käsitys kahdentuhannen vuoden takaisesta alkukodista on huono peruste sellaisen väkivallalla ylläpidettyyn valtioon jota Israel on. Oma volgan mutkan reissumme loppui neljän vuoden jälkeen onneksi lyhyeen. Suur-Suomea ei tullut, mutta toiset ne jatkavat jaksaa yhä ja jos puhti loppuun niin, voi: Meillähän oli tämä holokausti, meitä on kohdeltu niin kaltoin. Siksi me voimme nyt tehdä näin koska sinunkin traumasi eivät ole edes oidipaalisia VAAN NE KAIKKI KUMPUAVAT HOLOKAUSTISTA!!

Cannibaalit..


Tämä ei kuitenkaan ole juutalaisvastainen artikkeli. On iso eurooppalainen harmi että kaikki se ympärileikatun kuoren alla sykkivä osaaminen roiskui rapakon taa tai palestiinaan.

Klezmer yhdistettynä punkkiin tai mihin ikinä on poikinut jo joitakin sitten vuosia syntyneen orkesterin jossa soittaa moon-tv:stä tuttu Kreivi Stakula. Klezmer rikastaa musiikkia, mutta klezmerin ei pidä musiikkia omimaan. 

Loppuenlopuksi hybrideistä syntyy suurin kauneus, ajettiin pyörää pipo silmillä tai ei.

Lupsakka loppulaulu...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti