sunnuntai 31. lokakuuta 2010

Kanro kirkuu



Joulu se tulla jolkottaa, vaan me emme vaivu valkoparran alle ihan vielä. Jätämme tontut tunturinsisäiseen ikeeseen, kuin kaivosmiehet Chileen, unohdamme kaupoissa jo näkyvät jouluoluet sekä pian jokakajarista kaikavat kristuksensyntymärallit. Tungemme jopa vahaa korvakäytäviin välttyäksemme vesitornin kelloilta.

Ennen joulua on nimittäinen kansallinen romaaninkirjoitus kuu!
(Olen pahoillani jos yhdyssanat eivät menneet oikein)



Siis National Novel Writing Month

Tarkoituksena on takoa 50 000 sanaa kuukauden aikana. Sivuina se tekee mitä tekee mutta muutama asia on selvä:

Kansallinen tarkoittaa ainoastaan sitä, että kirjoittaminen tapahtuu (periaatteessa) suomessa suomenkielellä
(käytännössä molemmat seikat voivat olla sovellettavissa. Joku kirjoittaa anglitskiksi, toinen saameksi, kolmas vieraalla mantereella äidin kielellä). Itse kirjoitettavassa asiassa kansallisaatetta tulisi kuitenkin välttää. Meillä on jo aivan tarpeeksi nationalistisia romaaneja. Romanien nationalismista en ole niinkään kiinnostunut.

Myös romaanin romanius ei ole selviö. Siihen voi eksyä kyllä (kerjäläis)romaneja sekaan rappeuttamaan vähänkin kansallismielisyyden, mutta se ei tarkoita että kyseessä olisi romaani. Romaani nyt vain on hyvä yleisnimike 50 000 sanan pläjäykselle. Kvantitatiivisuudessaan sisältö voi olla mitä vain, mutta minulla on kyllä suunnitelmat, mitkä saavat tekoni muistuttamaan romaania (miksei romaniakin) kvalitatiivisella mittarilla.

Se, mikä on ainakin selvää on se päivänselvä juttu, että tässä projektissa vaaditaan kovaksikeitettyä kirjoitustointa.

Yönselvyys taas ei tule paikasta, vaan ajasta. Kuu on enimmäismäärä jonka 50 000 sanaan saa kuluttaa. Tietenkin, jos resurssit antavat myötä, voi romaaninsa myös kirjoittaa kuussa, mutta tälle alueelle ei valitettavasti näyttäisi olevan vielä omaa foorumiaan.

Siihen hetkeen, kun meillä suomalaisilla on oma kivinen möykkymme avaruudessa pyhitettynä ainoastaan romaanien kirjoitukseen, menee aikaa.

Kirjoituskone

Blogin kannalta, tämä voi tarkoittaa hiljenemistä, mutta mikään ei ole varmaa. Saattaahan olla, että pyhissä vimmoissani meluan sitäkin enemmän. Aika näyttää tai sitten se piiloittaa. Ajalle on annettu (juutalaiset) määritteet saarnaajan kirjassa.

Samaan aikaan me toivomme Pekka Jäntille (ei mikään mäntti) menestystä kisailuun Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnosta (ellei sitä ole jo jaettu).

Q

Oma teokseni saattaa käsitellä kuuta, tai sitten se käsittelee jotain ihan muuta.
Nimenä on jokatapauksessa:  Q-hullut (Kinetic Qnatiques)

Ehkäpä jokuyö, joku pääsee lukemaan (jotain).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti